25 kwietnia 2024

Kazeina czyli białko w mleku

Kazeina jest to białko w mleku, które powstaje poprzez proces trawienny za pomocą podpuszczki.
Kazeina jest najważniejszym białkiem w mleku, stanowi aż 75% wszystkich białek i jest najlepszym materiałem budulcowym. Niestety podpuszczka jest produkowana tylko przez dzieci i młodzież, dlatego u osób starszych mleko nie jest polecane jako źródło kazeiny, za to można spożywać ją w postaci suplementów diety. Ten typ białka ma porównywalny skład aminokwasów zawartych w białku serwatkowym. Dlatego jest polecane dla sportowców, ponieważ pomaga w naprawie i odbudowie tkanki mięśniowej. Poprzez długotrwały proces przetwarzania kazeiny w naszym organizmie białko jest wolniej uwalnianie do krwiobiegu, dlatego warto spożywać ją wieczorem, ponieważ sen jest najdłuższym okresem bez przyjmowania pokarmów, a co za tym idzie, kazeina podczas snu ochroni nasz organizm przed katabolizmem, który utrudnia budowę masy mięśniowej. Kazeina jest także polecana dla osób odchudzających się, ponieważ po spożyciu tworzy skrzep, który daje uczucie sytości na długi czas.